E- Kitap İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası - M. Davut Göksu

By | Çarşamba, Mart 29, 2017 Yorum Gönder




İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası adlı kitapta; eserlerini İstanbul’a adamış edebi şahsiyetler ile bu şehir için bu şehirde çalışmalar yapmış kültür adamlarının şiir, mısra, beyit ya da paragraf şeklindeki alıntıları yer almaktadır. Alıntılar dışındaki metinlerde kitabın muhteviyatına uygun edebi bir bir üslup kullanılarak okuyucunun zevk alması amaçlanmıştır.

Şehrin belleğinin her açıdan ele alındığı İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden ilki olan Mana; arka planında İstanbul’un geçmişten bugüne taşıdığı felsefesini ve anlamını hatırlatıyor. İkinci bölüm Mekan ise edebiyatçıların duygu dünyasında izler bırakan şehrin mekanlarını hem aktarıyor hem yorumluyor. Üçüncü bölüm Hayat geçmişten bugüne İstanbul insanının gündelik hayatına göndermeler yapıyor. Kapalı Çarşı’dan Mısır Çarşısı’na, Sultanahmet’ten Süleymaniye’ye, Ayasofya’dan Kariye’ye, Galata Kulesi’nden Kız Kulesi’ne, Aziz Mahmud Hüdayi’den Yahya Efendi’ye şehrin mekan ve alışkanlıklarının arkasındaki gündelik hayatı öne çekiyor. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise İstanbul’un tarihteki dar boğazlarından bahsediyor. Günümüze yaklaştıkça şehre bakışın odağını arttırıyor.

Özenli bir çalışma sonucunda son bir yıl içeresinde çekilen ve şehrin her anının, tüm renklerinin yansıtıldığı fotoğraflarla görsel bir şölen oluşturan kitap; dört yüzden fazla edebiyat ve kültür insanının biyografisi, bibliyografyası, fotoğraf dizini ile okuyucuya adeta iz sürdürmektedir.

İçerisindeki isimlerin belirlenmesinde geniş bir heyetin görev yaptığı “İstanbul Kültür ve Edebiyat Atlası” kitabının temeli; temsil ettiği anlamları, sembolleşmiş mekanları, yaşanılan gündelik hayatı ve tarihi dönemeçleri ile edebi şahsiyetlerin ve kültür adamlarının gördüğü İstanbul'u yansıtmaktadır.


Buradan İndiriniz

0 yorum:

Yorum Gönder