Son Yayınlar

E-Kitap, İstanbul'un Tarihi Mezar Taşları 3. Cilt

İstanbul'un Tarihi Mezar Taşları


İstanbul mezarlıklarını dolaşıp, yerleri kazarak yeniçeri mezar taşlarını bulmak ve bu teşkilat için yazılan eski kitaplarla kitabeleri karşılaştırmak oldukça zorlu bir süreç oldu. Ancak, bu kitabı derleyip toparlamayı başardık. Bu kitapta özellikle dikkat çekmesi gereken iki nokta vardır:

  1. Yeniçerilerin kol ve bacaklarına dövme suretiyle işlenen işaretlerin yanında, bazen sağında veya solunda "C 12: 12. Cemaat'e" ya da "K 12: 12. Bölük'e" mensubiyeti gösteren işaretler bulunmaktadır. Bu işaretler, yeniçeri çadırları ve oda kapılarının üstünde olduğu gibi mezar taşlarında da görülmektedir.

  2. Yeniçeri mezar taşlarından sonra, altı bölüme ayırdığımız diğer mezar taşları da incelenmiştir. Bu bölümler sırasıyla; saray erkanı ile memurların mezar taşları, genel askerî teşkilata ait mezar taşları, sanatkârların mezar taşları, sanat itibariyle kıymetli mezar taşları, tarikat adamlarının mezar taşları ve kitap yazanların mezar taşlarıdır. Son olarak, manzum tarihlerle yazılmış mezar taşları da eklenmiş ve toplam bölüm sayısı sekize çıkmıştır.

Fazıl İsmail Ayanoğlu

Cilt 1

Cilt 2

Cilt 3

Osmanlı'nın Tek Kurşun atmadan, 10 Bin Kişiyi Öldürdüğü Savaş



Hiç yorum yok