Son Yayınlar

Türklerle Bir Mücadele, Moskova: Sytin Litografisi, 1915.


Türklerle Bir Mücadele, Moskova: ID Sytin Litografisi, 1915.


Kazaklar ve Türkler arasındaki bir savaşı gösteren bu baskı, British Library'de bulunan I. Dünya Savaşı lubok posterleri koleksiyonundandır. Altyazıda şöyle açıklanmaktadır: "Gece karanlığından yararlanan beyaz pelerinler giymiş Türkler, Kazak karakolunun bulunduğu yere gizlice girdiler ve Kazaklara süngülerle saldırdılar. Aynı anda bir Kürt süvari birliği yanlarından saldırdı. Korkunç bir katliam başladı. Kazaklar daha sonra Türklerin hatlarını yarıp tepeyi ele geçirdiler ve siper kazdılar. Sabahleyin topçularımız ve piyadelerimiz geldi. Türkler ve Kürtler, yollarında bir ceset izi bırakarak kaçtılar." 

Resmin sol alt köşesinde "No. 96" yazıyor, yani bu baskı yayınlandığında bu matbaa 90'dan fazla savaşla ilgili lubok resmi üretmişti. Bu resim, koleksiyondaki diğer birçok resim gibi, Ivan Sytin'in (1851--1934) Moskova matbaasında basıldı. 

1880'lerde Sytin, Rusya'daki en popüler ve başarılı lubok resimleri yayıncısıydı. Ayrıca işçiler ve köylüler için ucuz popüler kitaplar, ders kitapları ve çocuklar için edebiyat eserleri de yayınladı. Bu baskının kalitesi, diğer matbaalardan gelen birçok resimden çok daha iyidir; daha fazla renk ve ton düzgün bir şekilde eşleştirilmiştir ve izleyici için daha fazla küçük ayrıntı mevcuttur. Lubok, tahta baskılar, gravürler, gravürler veya daha sonra litografi kullanılarak oluşturulan popüler baskılar için kullanılan bir Rusça kelimedir. Baskılar genellikle bir anlatıyı tasvir eden basit, renkli grafiklerle karakterize edilir ve ayrıca metin de içerebilirdi. I. Dünya Savaşı sırasında lubok, Rusları cephedeki olaylar hakkında bilgilendirdi, morali yükseltti ve düşman savaşçılarına karşı propaganda görevi gördü.

Hiç yorum yok