Son Yayınlar

Fatih Sultan Mehmet'in Çürümeye Terk Edilen Bedeni;Taht Kavgasında Unutulan Hükümdar

 





Fatih Sultan Mehmet'in 3 Mayıs'ta vefat ettiği haberi hızla üst düzey yöneticilere ulaştı. Bu andan itibaren yaşanacaklar, devlet adamlarının yönetim kabiliyetine bağlıydı. Evlatları taht için mücadele ederken, Fatih'in cesedi adeta çürümeye terk edildi. Topkapı Sarayı'nda, sıcak Mayıs günlerinde, elbiseleri içinde bırakıldığı için ceset hızla bozulmaya başladı ve yoğun bir koku yaydı. Koku o kadar ağırdı ki, doktorlar bile cesede yaklaşmakta zorlanıyordu. 
Ceset tamamen çürümeden önce, Baltacılar Kethüdası Kasım ve iki hekim elbiseleri çıkardı, iç organları aldı ve cesedi ilaçlayarak kefenlediler. Fatih'in kaftanı vücuduna yapışmıştı, bu nedenle elbise kesilerek çıkarılmak zorunda kaldı. Bu olaylar, Osmanlı tarihçiliğinin önde gelen isimlerinden merhum Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın yayınladığı belgelerde ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Baltacılar Kethüdası Kasım Ağa, daha sonra durumu tahta çıkan Sultan II. Bayezid'e şu şekilde iletmiştir: "Hünkar vefat etti. Üzerinde üç gün üç gece mumyalanmadı. Kapıcılar kethüdasına söyledim, o da İshak Paşa'ya iletti. Paşa'nın emriyle mum yaktım. 
Koku nedeniyle kimse cesedin yanına yaklaşamadı. Ben tahnit ustası ile cesedin iç organlarını çıkardım. Olan biteni kethüdamız da bilir." Şehzade Bayezid İstanbul'a gelip padişah ilan edildikten hemen sonra, yani Fatih'in ölümünden 19 gün sonra, Fatih Sultan Mehmet kendi adına yaptırdığı caminin avlusuna defnedildi.
Erhan Afyoncu

Fatih Sultan Mehmed’in ölümünde sırtında bulunup kesilerek çıkarılan kaftanı
Fatih Sultan Mehmed’in ölümünde sırtında bulunup kesilerek çıkarılan kaftanı


Fatih Sultan Mehmed'in ölümü üzerine Baltacılar Kethüdası Kasım'ın II. Bayazıt'a yazdığı mektup


Fatih Sultan Mehmed'in ölümü üzerine Baltacılar Kethüdası Kasım'ın II. Bayazıt'a yazdığı mektup



Hiç yorum yok